hronika.info
Владимир Цыбулько
Все статьи автора
Мнения

Металобрухтні інтриги насторожують…

«Це тіньовий бізнес, який вбиває виробництво».

На тлі перших оптимістичних сигналів з боку авторитетних світових організацій про перейдене дно українською економікою, про перші ознаки зростання, потрібно чітко фіксувати ті сфери економіки, де глибина переробки сировини й так не надто глибока, але разом з тим сировинне лобі всеодно додавлює місцевого переробника, обираючи експорт як форму меншого головного болю для себе й партнерів, до того ж ніякої твердої прогнозованості на наступні роки щодо стійкості гривні поки що не проглядається.

Питання не лише в перевагах закордонних ринків, питання в тому що як тільки зростання економіки виявиться цілком відчутним – попит на сировину зросте в Україні а враховуючи ще й тотальне переозброєння Збройних Сил України, з перспективою завоювання ще й експортних збройних ринків превентивні кроки варто вчиняти вже, адже місцевий переробник – це й системні податки і соціальна політика і розвиток територій. Тут вже й Прем\’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса в терміновому порядку внести пропозиції щодо нормалізації ситуації із забезпеченням металургійних підприємств країни брухтом чорних металів.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна»: «У розпорядженні прем\’єр-міністра до інформації щодо дефіциту брухту чорних металів в Україні говориться: «Айварасу Абромавічусу. Терміново внести на КМУ (Кабінет міністрів України — ІФ) пропозиції! Це тіньовий бізнес, який вбиває виробництво».

Згідно митної статистикою, оприлюдненою Державної фіскальною службою України, українські підприємства за операціями з брухтом чорних металів у січні-липні 2015 року наростили експорт брухту чорних металів на 60%, або на 64,3%, в залежності від різної порівнянної бази, в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року — до 916,703 тис. тонн (за сім місяців 2014 експортовано 572,832 тис. тонн — за даними митної служби, і 557,833 тис. тонн — за даними Держстату).

Експорт металобрухту в грошовому вираженні зріс на 23,2-26,6% — до $224,511 млн ($182,162 млн і $177,280 млн відповідно).

За 8 міс. 2015 року українські підприємства за операціями з брухтом чорних металів наростили експорт брухту чорних металів на 56%, або на 59,8% (залежно від порівнянної бази) в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року — до 992,853 тис. Тонн (за вісім місяців 2014 року, за даними митної служби, експортовано 636,266 тис. тонн, за даними Держстату — 621,267 тис. тонн). У грошовому вираженні експорт зріс на 10,6-22,7% — до $ 241,901 млн ($ 202,205 млн і $ 197,145 млн відповідно).»

Ні для кого не секрет, що як ліс кругляк, так і металобрухт із зони бойових дій також проходить через українські порти, але якщо таке відчутне зростання експорту брухту чорних металів відбувається не враховуючи перевалку з окупованої території , то всеодно це дуже нагадує 90-роки коли індустріальні генерали випилювали цех за цехом щоб потім на Кіпрі чи Туреччині збудувати собі невеличкий готельчик. Таке відчутне зростання свідчить лише про непевність центральної влади, а провідники цієї влади на місцях не надто вкладаються в розширення місцевої глибокої переробки. Міністр МЕРТ як класичний ліберал продає все що продається, але де додана вартість залишається? Адже металургійне підприємство це не лише інвестиція в засоби виробництва – це ще й велика кадрова робота, формування моди на професію. Тобто це довготривалі цикли, у нас президент – виробничник, у нас – оборонка з безвиході раптом демонструє чудеса таланту і нерозгублені, як виявляється кадри!

Поки що не розгублені! Ситуація з вивозом металобрухту реально розлютила Профспілку працівників металургійної та гірничодобувної галузі, а з галуззю в Дніпропетровській області повязано близько 150 тисяч працівників, і вони звернулися до голови ОДА Валентина Резніченка, аби разом вплинути на міністра Абрамавічуса:

«МЭРТ обладает всеми полномочиями, чтобы остановить экспорт в случае потребности в сырье на внутреннем рынке. Однако решения своевременно не приняты. С одной тонны экспортированного лома бюджет получает 10 евро пошлины, а металлурги с одной тонны лома, переплавленной в сталь, платят около 2100 грн. налогов. Рабочие на металлургических предприятиях получают официальную заработную плату на уровне 5800 грн., сотни тысяч семей зависят от работы ГМК.

Однако, мы видим, что госрегулирование экспорта металлолома в Украине осуществляется в интересах промышленности Турции и Приднестровья, и в ущерб интересам металлургов Украины», — підкреслено у зверненні.

Ефективність кожного державного діяча оцінює в першу чергу виборець, і там де влада опирається в розбудові регіону ще й на консолідовану волю місцевого бізнесу, успіх цих територій дуже швидко проявиться і стане хорошим орієнтиром для менш технологічних територій.

А ліберльність міністерства економіки це однозначно позитив, тільки якщо він не завдає потужних ударів по нашій же економіці. Адже в період світових економічних трансформацій усі ринки лобіюють в першу чергу власне виробництво та вітчизняного виробника, займаються протекціонізмом свого продукту закордоном, а не навпаки. Нажаль культура ліберальної політики тільки формується, тому важливо, щоб в цей складний час ми не втратили свого потенціалу та конкурентноздатності, і найголовніше – зберегли робочі місця.

Рекомендуем прочитать

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU

Как выбрать натуральный препарат для эффективного похудения

OSHU

Одяг великих розмірів: стиль і краса без обмежень

OSHU