Як не дозволити «злити» національні інтереси

Україна знайшла можливість для відтермінування голосування за внесення змін до Конституції, які передбачали запровадження особливого порядку місцевого самоврядування для окремих районів Донецької та Луганської областей

«Зраду», про яку багато хто натхненно говорили, як мінімум, відкладено.

Після укладання Мінських домовленостей минув майже рік, проте жоден з пунктів цього документа, який засвідчив гібридне перемир’я на Донбасі, не реалізований повністю. Насамперед його втілення в життя невигідне Росії, адже вона намагається використовувати схід України для дестабілізації ситуації в усій нашій державі. Тактика знайома та навіть зрозуміла.

Тому пошук юридичних причин для відкладення голосування – виправданий та правильний крок. Ми не перебуваємо в умовах конвенційної (проголошеної за всіма правилами війни), тому вільні розпоряджатися часовим та юридичним ресурсом на власний розсуд. Тішити себе ілюзіями про готовність Росії виконувати свої зобов’язання на тлі падіння цін на нафту та курсу рубля – небезпечно.

Не великий секрет, що 300 голосів для внесення змін до Конституції у депутатському корпусі з цього питання нема. Коли з’являться і чи з’являться взагалі – невідомо. Аргументами для президента для діалогу з примхливими народними обранцями можуть стати реальне припинення вогню, обмін полоненими, передача Україні контролю над кордоном, через який зараз постійно заходить нова російська техніка. Москва не реагує вже навіть на гнівні заяви Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, представників якої нещодавно поклали обличчям в сніг бойовики у Горлівці. Її риторика не змінюється з призначенням Бориса Гризлова представником Путіна у Тристоронній контактній групі – жодних успіхів та поступок здоровому глузду Росія та її маріонетки не роблять.

Ще один важливий нюанс: Україна вступила в низку важливих та болісних річниць – завершення оборони ДАП, річниця штурму Дебальцевого, друга річниця розстрілу Небесної сотні. На такому фоні проштовхувати конституційні зміни, які можуть бути сприйняті як поступка бойовикам для влади, – справжнє самогубство. Тому на Банковій знайшли можливість для маневру.

Проте європейські політики продовжують наполягати на ухваленні закону про вибори на Донбасі (міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр) та внесення змін до Конституції України (президент Франції Франсуа Олланд). Берлін та Париж зацікавлені у якнайшвидшому врегулюванні конфлікту на Донбасі, і головне завдання Києва – не допустити здійснення цього за рахунок українських національних інтересів.

Джерело

Похожие статьи

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя