hronika.info
Владимир Цыбулько
Все статьи автора
Мнения

Тези щодо технократичного уряду

Ритуальні танці довкола Кабміну затягуються не на жарт, а враховуючи інтернаціоналізацію проблеми, Арсеній Яценюк втратив довіру не лише українців, а й західних партнерів, і фактично безальтернативність Наталії Яресько після відмови Андрія Садового від боротьби за портфель, варто говорити про принципи функціонування технократичних урядів взагалі і для України окремо.

Влада експертів, або як її ще називають — технократія, завжди влада короткотермінова, але саме її короткочасніть є головним стимулом для неї чинити кроки вивірені і по снайперськи влучні. Технократ — вільний від електоральної залежності гравець, принаймні гарантією його доступу до портфеля має бути відмова від участі у виборчих кампаніях на найближче десятиліття. Якщо американські політики приходять на високі посади з університетських кафедр, то суспільна культура не просто толерує їхнє повернення на посади в університети, а навпаки морально докапіталізовує самі університети. Моральна докапіталізація в США автоматично підвищує й фінансову капіталізацію. Якщо шукати аналогії в схожих політичних системах з Україною, то можна згадати про уряд університетського професора Маріо Монті в Італії, принаймні заа частотою перевиборів Україна надзвичайно подібна до Італії, можливо ще й за темпераментом виборців, але не за ефективністю політичної системи. Можна звичайно Мусоліні порівнювати зі Сталіном, шукаючи коріння невдач. Ну або з Чаушеску. Формування технократичного уряду, як відповідь на кризові явища ми можемо спостерігати на прикладі Румунії, яка в листопад 2015 року призначила уряд Дачіана Чолоша. дипломатів та керівників. Найяскравішими прикладами є також уряди Південної Кореї, Гоконга, Тайваню та Сінгапуру, що зробили структурні зміни в економіці та вивели свої держави на новий етап розвитку”.

Найпершим і найголовнішим завданням українського технократичного уряду є суттєве зниження корупційних чинників, які існували про квотному розподілі посад. Практика призначення технократів в уряді вже продемонструвала свою ефективність. МЕРТ, Мінагропроді, Міноборони, де на керівних посадах опинилися технократи демонструють найшвидші темпи здійснення реформ та результативності роботи. Ми бачимо багато перспективних керівників, що мають великий потенціал для реформування державної системи управління. Це Директор Департаменту інновацій та інтелектуальної власності МЕРТ Олена Мініч, заступник міністра Агрополітики та продовольства Владислава Рутицька, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Макс Нефьодов, заступник голови НБУ Владислав Рашкован. Показовою є історія зі спробою вручити хабара Андрієві Гевку, з подальшим затриманням ректорки одного з вишів Запоріжжя. За два роки після Майдану молодь, що заповнила коридори влади, пройшла динамічну управлінську школу, і визріла до самостійної гри, тільки без правильного суспільного бекграунду навряд чи це буде успіх. Головне що на сьогодні суспільні настрої випереджають мислення частини політичного класу, особливо тієї, що так і не розірвала своєї залежності з олігархічним середовищем.

На сьогодні є унікальна можливість залучення високопрофесійних фахівців до реформування економіки та системи держуправління, про що,свідчить консолідація найбільш активних та професійних представників технократів в чинному уряді, які поставили підписи під так званим “Маніфестом технократів”. Спочатку РПР, тепер от «Маніфест…», і оскільки Україна досить динамічно вростає в Європейський політичний простір, ЄС могла б допомогти у формуванні технократичного уряду перспективою залучення українських технократів до управлінських структур ЄС, а також до мозкових центрів та розробки перспективних програм, звичайно після передачі влади новообраному урядові, і відмови від участі у виборах на наступне десятиліття. Зона вільної торгівлі з ЄС має стати ще й зоною кадрової перспективи для українців. Відповідно й для представників ЄС в Україні. Правда, в Україні вже на сьогодні є багато партій і політиків, котрі б з радістю і вже сьогодні виштовхали б з України Арсенія Яценюка, якщо його взагалі цікавить

Рекомендуем прочитать

Австралия снижает возраст уголовной ответственности

OSHU

Инсценированные покушения: как разные люди приходят к одинаковым выводам

OSHU

Золотая середина: почему двухкомнатная квартира — лучший выбор для молодой семьи?

OSHU