hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Треба змусити партії розкрити, хто їх фінансує

Політичні партії зобов’язані відкрито звітувати про свої надходження та видатки.

Історія боротьби громадських активістів із політичною корупцією має довгу історію. Однією із перемог на цьому шляху стало прийняття закону про запобігання та протидію політичній корупції у жовтні 2015 року. Відтепер політичні партії зобов’язані відкрито звітувати про свої надходження та видатки кожен квартал.

Законом вводиться обмеження на фінансування політичних партій ззовні: заборонено фінансувати партії з коштів державних та комунальних підприємств, заборонено фінансувати партії з офшорів та іноземних фірм, вводиться обмеження на мінімальний внесок від фізичних та юридичних осіб (фізична особа може внести не більше ста неоподатковуваних мінімумів, а юридична не більше двохсот). А якщо вони ці гроші внесуть, то повинні надати декларацію про доходи. Таким чином це мінімізує потрапляння олігархічних коштів на рахунки партій і здійснення ними впливу на народних депутатів. Контроль за виконанням закону здійснює Національне агентство з питань запобігання корупції та Рахункова палата.

На думку українських та міжнародних експертів, саме алгоритм державного фінансування політичних партій з одночасним радикальним збільшенням контролю над партійними фінансами може стати ефективною зброєю, яка допоможе подолати політичну корупцію в Україні.

І хоча цей закон вступає в дію з першого липня, деякі його положення набирають чинності уже цього місяця. Так, наприклад, перший фінансовий звіт мав бути доступний уже першого квітня на сайті кожної із чинних партій Верховної Ради та на сайті НАЗК. Однак цей звіт там так і не з’явився. А, значить, суспільство не побачило імен тих, хто досі вкладає мільйони у парламентські партії, тим самим впливаючи на рішення народних депутатів. І вина тут лежить не зовсім на самих політичних партіях. Справа у тому, що за наданням цих звітів має слідкувати Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Новостворений орган так довго формувався, що не встиг виконати кілька ключових умов для ефективного звітування партіями про свою діяльність.

Головною проблемою стало те, що поки що не існує затвердженої форми для подання звітності. Скільки отримали і від кого, скільки витратили та на що? Тепер відповіді на ці та інші питання ми зможемо отримати аж у наступному кварталі – 1 липня. Але лише за тієї умови, що Нацагенство добре попрацює.

На плечах НАЗК лежить відповідальність за мільйони гривень державних коштів
По-перше, Агентство має уже найближчим часом доукомплектуватися та здійснити перерозподіл обов’язків у середині своєї структури, аби розуміти хто аналізуватиме звіти партій. Варто зауважити, що вона зможе повноцінно запрацювати лише після того, як наберуть 30% особистого складу. На заваді стає те, що затвердженого штатного розпису Нацагентства ще й досі не існує в природі. По-друге, вона має затвердити форми звітування про свої фінанси партіями.

Зокрема, згідно зі статтею 17 Закону України “Про політичні партії”, починаючи з кінця І кварталу 2016 р. кожна партія повинна подавати щоквартальний фінансовий звіт, який міститиме інформацію про майно партії та її кожної місцевої організації, інформацію про кожен внесок на користь партії, інформацію про кожен платіж з рахунків партії, інформацію про фінансові зобов’язання партії.

Досить імовірно, що членам НАЗК буде доволі складно справитися із поставленим завданнями за такий доволі короткий термін. Однак вони мають пам’ятати про те, що на їх плечах лежить відповідальність за мільйони гривень державних коштів, які будуть передаватися на фінансовий баланс партій. І чим швидше вони зможуть урегулювати усі механізми, тим менше недобросовісні депутати зможуть вкрасти грошей у своїх громадян.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Австралия снижает возраст уголовной ответственности

OSHU

Инсценированные покушения: как разные люди приходят к одинаковым выводам

OSHU

Золотая середина: почему двухкомнатная квартира — лучший выбор для молодой семьи?

OSHU