hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Хор Александрова у Варшаві

Гібридна війна відрізняється від звичної незвичними методами.

У листопаді у Варшаві пройдуть гастролі хору Александрова – провідного музичного колективу радянської, а тепер російської армії. Пройдуть, до речі, не лише у польській столиці, але і у низці міст країни, де добре пам’ятають про радянську військову присутність, Катинь та намагаються розслідувати Смоленську катастрофу з літаком Качинського.

Логіка російської сторони зрозуміла: хору Александрова після загибелі десятків учасників у авіакатастрофі у грудні минулого року потрібно показати, що традиції нікуди не поділися, глядачі приходять, плескають. До речі, восени 2015-го цей колектив вже гастролював у Варшаві, попри протести концерти пройшли доволі успішно. Часом видається, що музикантів та співаків запрошує на гастролі місцеве товариство мазохістів, але насправді це – бізнесовий проект для польської сторони та можливість просувати власні інтереси для російської.

За допомогою культурного впливу, м’якої сили можна суттєво розмити образ ворога, переконати, що нема жодних ворожих намірів (це актуально особливо після навчань «Запад-2017», які виявилися масштабнішими, ніж було заявлено). Росія цими методами користується у Центральній Європі активно, і хор Александрова, наприклад, у травні цього року гастролював Угорщиною, Чехією і Словаччиною, оспівуючи велич російської армії.

У демократичному суспільстві кожен сам обирає, яку музику слухати. Для України ці гастролі – хороший урок необхідності просувати власні інтереси за кордоном різноманітними способами, де всі жанри, крім нудного, є прийнятними. Плюс можна сподіватися і на реакцію українського посольства у Польщі, і нашої тамтешньої діаспори.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Инсценированные покушения: как разные люди приходят к одинаковым выводам

OSHU

Золотая середина: почему двухкомнатная квартира — лучший выбор для молодой семьи?

OSHU

Верховный суд США разрешил городам запрещать лагеря бездомных на улицах

OSHU