Згадуючи Героїв Крут

Маємо своїх легендарних героїв.

Про це говорив Петро Порошенко. Приємно, що у виступі він процитував статтю мого батька Вячеслава Чорновола ще від 1998 року. Наведу тут більш повний текст цього уривку, бо аналогії з нашим часом такі, що аж мороз по шкірі. От тільки тодішніх лідерів УНР трагічний подвиг крутянців змусив переосмислити свої дії й погляди, а нинішніх жодні втрати й трагедії не навернуть до здорового глузду й дійсно патріотичної позиції…

«Так, вони були зовсім юні, герої Крут. Але в грудях кожного з них билося серце Мужа, який обороняє Матір від лютого ворога. Їхній подвиг став великим уроком і сучасникам: можливо, для українських патріотів Грушевського, Винниченка події в Крутах уперше явили жахливу правду про комунізм і соціалізм. Може, тоді українські соціал-демократи, есери, монархісти, незалежники бодай на мить усвідомили, чим окошаться міжусобиці й загравання з комунізмом для України й для них самих.

Це урок і нам, сьогоднішнім, це докір нашим демократам – роз’єднаним, непоступливим, осілим по партійних хуторах і хутірцях. Це пересторога тим, хто нині впритул не бачить загрози лівого реваншу, натомість скеровує свій бійцівський запал проти недавніх однодумців.
… Звідти, з Крут, наші героїчні діти дивляться в глибину нашої совісті…»
(Час/Time, 5-11 лютого 1998 р.)

Джерело

Похожие статьи

Верховный суд США разрешил городам запрещать лагеря бездомных на улицах

Студентські роботи без мук: як делегувати та отримати бажану оцінку

5 лучших идей для двери в спальню с секретом