Зеленському можуть підкласти першу свиню

У енергетиці.

Схоже, що президенту Зеленському можуть підкласти першу свиню. І як це не прикро, але це може відбутися в енергетичному секторі. Радник Зеленського Андрій Герус запропонував відмовитися від реформи в електроенергетичному секторі і перенести початок дії конкурентного ринку на один рік. А як відомо – там де рік, там і два.

І якщо вже реформу в електроенергетиці пропонують зупинити, то вже тоді потрібно зупинити і переглянути реформу газового ринку, де також вистачає робочих і складних питань.

«Потрібно перенести хоча б на один рік. За цей час необхідно вирішити проблеми. Запускати ринок з усіма проблемами досить ризиковано», — каже Герус.

Після цієї заяви представники трьох основних партнерських міжнародних фінансових організацій (МВФ, ЄБРР і Світовий банк) підняли наразі непублічну хвилю з’ясування питання: так хто проти реформи ринку електроенергії – президент Зеленський чи його радник Герус? Також намагаються зрозуміти чим продиктована несподівана анти-реформаторська пропозиція із боку команди Зеленського.

Адже дійсно є робочі технічні аспекти, які потрібно вирішити і це реально виконати. Адже уже більшу частину підготовчої роботи до запровадження ринку виконано. Відбулася демонополізація ринку – окремо функціонує сегмент поставок і розподілу електроенергії. Працює законодавча база для ринку. Думки Андрія Геруса, що основними невирішеними питаннями є сума перехресного субсидування і борги на ринку, — це усім відомі і зрозумілі проблеми. І уряд може їх вирішити. НЕРЕКП вже внесла свої пропозиції.

Зрештою, Україна має зобов’язання перед міжнародними фінансовими організаціями. І взагалі заради об’єктивності варто пам’ятати, що закон про ринок електроенергії був ухвалений під тиском Заходу.

Саме тому ухвалення вторинної нормативно-правової , розділення компаній, тестові роботи на ринку – все відбувалося не пасивно, а бадьоро і активно. Майже так само як президент Зеленський займається спортом і робить зарядку )

Тому мало-аргументована пропозиція відкласти роботу ринку – це перекреслення праці, бюрократичної і технічної роботи кількох років.

Позиція міжнародних компаній та партнерів не зміниться і вони будуть наполягати на впровадженні реформи. Тим паче, що від цього буде залежати кредитування і фінансування.

До речі, радник Зеленського Андрій Герус є колишнім членом НКРЕКП і відомий своєю підтримкою реформ на енергетичних ринка. Тому ефект здивування є подвійним.

І особливо не хочеться навіть думати, що подібні заяви про зупинку реформи, а потім і кроки можуть у майбутньому привести до корупційних дій.

Джерело

Похожие статьи

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя