hronika.info
Общество

5 видів стресу, що призводять до безсоння у молодих українців

Експерти б’ють на сполох, адже у мешканців великих міст віком до 35 років погіршується якість сну та, як наслідок, здоров’я. Чому молодь погано відпочиває вночі та як можна виправити ситуацію? Виявляється, винні конкретні різновиди стресу, що їх відчуває на себе майже кожна молода людина.

Причина №1. Стрес перевтоми

5 видів стресу, що призводять до безсоння у молодих українців

Молоді роки — час для багатьох досягнень, для яких вже геть скоро буде запізно. Молодь відчуває велику напругу через необхідність навчатися, працевлаштуватися, підтримувати себе у формі та розвиватися, а ще встигати спілкуватися з друзями, партнером, батьками та подорожувати. Фізична перевтома виснажує сили та погано впливає на гормональну систему, від гарного стану якої залежить міцний сон.

Насправді, це забагато в будь-якому віці, але саме для молоді характерно переоцінювати власні сили та значущість кожної конкретної цілі в своєму житті. Психологи радять навчитися якомога раніше визначати пріоритети та розвантажувати голову від всіх тих “треба” і “ти повинен”, що нав’язує нам культура та суспільство.

Причина №2. Стрес від незавершених справ

У мешканців мегаполісів до 35 років в середньому на день виникає близько 1000 ситуацій, коли вони мають прийняти рішення. При цьому лише менше 1% справ можна вирішити та делегувати далі комусь іншому — решту доведеться виконувати самостійно. тож у шаленому ритмі життя у молодих людей накопичується купа справ, що вони не встигають або забувають зробити. Стрес від необхідності про все пам’ятати та розриватися між дрібними рутинними справами може заважати заснути вночі. Фахівці радять по можливості максимально спростити та автоматизувати щоденні справи, наприклад, налаштувати щомісячні електронні платежі, скажімо, щоб поповнити рахунок Lifecell автоматично та не нервувати через ще.

Причина №3. Стрес легкого алкоголю перед сном

Також одна з причин безсоння в молодиків — випитий слабоалкогольний напій н ніч. Окрім того, багато молоді припускається помилки, вважаючи стимулятори гарною ідеєю перед сном. Алкоголь навіть у малій дозі викликає стрес в організмі та відбиває сон вже через 2-3 години після вживання, хоча першою реакцією є бажання поспати. Алкоголь на ніч руйнує глубокий нічний відпочинок та заважає відновлювати сили.

Причина №4. Любовні негаразди

5 видів стресу, що призводять до безсоння у молодих українців

Банальні сердечні страждання та непорозуміння у парі — на четвертому місці серед причин поганого сну. Нервова напруга від невдалих виснажливих стосунків, коли немає визначеності в житті з коханою людиною, або є непорозуміння чи навіть конфлікти — ось що позбавляє гарного нічного сну багато кого з молодих людей. Чарівних секретів, як позбутися проблем в парі, не існує, можливо, варто спробувати візити до психолога, що працює з парами, а може, краще на деякий час дистанціюватися — для кожного рецепт свій. Однак не варто продовжувати муки в стосунках, якщо це регулярно позбавляє життєво необхідного — сну.

Причина №5. Міський стрес

Шумове забруднення, смог, спека влітку та холод взимку, пекельний ритм життя та багато автомобілів спричиняють особливий вид стресу — міський. Виявляється, якщо регулярно не давати собі відпочинку подалі від великого міста, то про здоровий сон та психологічний комфорт можна забути. Нервова система людини потребує перезавантаження у тихому місці з чистим повітрям. тому так необхідно бувати на природі, виїжджати з міста хоча б на пікнік. Спокій заміського життя може бути не до смаку молодим, але варто змінювати оточення на деяий час, скажімо, на вікенд, аби повертатися до шумного міста відпочившим, з новими силами.

Отже, не намагайтеся виконати роботу за двох, спрощуйте життя та частіше піднімайте очі вгору — бережіть свій сон і своє здоров’я замолоду!

Рекомендуем прочитать

Папа Римский и верховный имам Индонезии объединяются в призыве к миру

OSHU

Презервативи та контрацепція ефективність, надійність та міфи

Партнер

Скандал с дипфейк-порно в Telegram: извинения, расследования и последствия

OSHU