hronika.info
Общество

Як вибирати ДБЖ за типом та характеристиками — прості інструкції

Різновиди ДБЖ

Щоб не дозволити раптовим відключенням електроенергії зіпсувати обладнання, потрібно купити ДБЖ. Він надасть декілька хвилин автономності для безпечного вимкнення техніки та апаратури. До того ж багато безперебійників вміє регулювати показники напруги. Асортимент таких пристроїв доволі великий, тож ми написали статтю про різновиди та параметри цих девайсів. Читайте, щоб вибрати оптимальне джерело безперебійного живлення.

Різновиди ДБЖ

Безперебійник може належати до одного з трьох типів. Це залежить від принципу його роботи. Тож вибору надаються моделі резервного типу, лінейно-інтерактивні девайси та пристрої з подвійним перетворенням.

Якщо електрику вимикають нечасто, а коливань напруги в мережі немає, можна купити резервну, вона ж офлайн, модель. Такий пристрій надасть декілька хвилин автономності для бепечного вимкнення обладнання. Але напругу такий девайс не вирівнює.

Якщо ж напруга нестабільна, але коливається в не дуже широкому діапазоні, краще придбати лінейно-інтерактивну модель. Вона дорожче, проте здатна вирівняти напругу. Такі моделі зазвичай купують для офісної техніки, також вибирають такий УПС для комп’ютера.

При великих коливаннях напруги та частих відключеннях електричної енергії варто подбати про купівлю онлайн-моделі — з подвійним перетворенням току. Вона здатна вирівнювати навіть сильні стрибки напруги та має широкий діапазон регулювання. Навіть якщо пристрій отримує струм з поганими показниками, він перетворює їх на ідеальні. Такі безперебійники коштують немало, однак воно того варте. Моделі підійдуть для серверів, обладнання та техніки, чутливої до коливань струму, а також техніки з пусковими двигунами. Це деякі холодильники, бойлери та опалювальне обладнання.

Показники потужності

За цією характеристикою ДБЖ вибирають залежно від того, скільки енергії споживає обладнання, яке буде підключатися до приладу. Тож, щоб купити оптимальну модель, треба скласти максимальну споживчу потужність всієї техніки, плюс, додати хоча б 20% запасу — це потрібно, щоб не перенавантажити безперебійник. Та й буде трошки потужності на майбутнє.

Параметри автономного режиму

Перш за все поговоримо про час роботи пристрою в автономному режимі. Цей показник тісно пов’язаний з попереднім параметром — потужністю. Бо те, скільки працює ДБЖ, залежить від того, скільки пристроїв споживає енергію від нього. Втім, ці характеристики корелюються. Тож, варто звернути увагу на кількість пристроїв: чи вистачить часу на те, щоб все безпечно вимкнути. Вибору надаються моделі з автономністю від 3 до 8 хвилин та більше.

Читайте детальні інструкції про розрахунок часу роботи ДБЖ.

Також варто придивитися до того, скільки часу потребує безперебійник для переходу в режим роботи від батарей. Чим швидше він перемикається, тим краще. У більшості моделей цей параметр становить десь 10 мс, але є й швидші варіанти, навіть такі, які перемикаються за 0 мс. Такі моделі зазвичай вибирають для серверів та критичного обладнання.

Кількість розеток

За цим критерієм підбирати ДБЖ легко: скільки пристроїв плануєте підключати, стільки й розеток треба. Втім, якщо є запас потужності, радимо вибрати модель ще й з додатковими розетками: на випадок, якщо буде потрібно додати ще обладнання.

Це були головні характеристики безперебійників, важливі для вибору. Також можна звернути увагу на функцію холодного старту, наявність дисплея та функції моніторингу стану електромережі.

Рекомендуем прочитать

Где купить стройматериалы оптом? Выбор предложений в интернете

Партнер

Почему стоит выбрать пластиковые мясные ящики для вашего бизнеса

Партнер

Скандал в студенческом союзе Кот-д’Ивуара: от насилия к запрету

OSHU