Як використовується тепловізор при пожежогасінні?

Тепловізор – універсальне оптичне обладнання, яке використовується навіть при гасінні пожеж. Обладнання здатне значно полегшити роботу рятувальників та пожежників. Тепловізор дає можливість рятувальникам працювати максимально швидко та уважно, уникаючи можливих ризиків, які могли б закінчитись летально.

Наприклад, при знаходженні людини в задимленому приміщенні, де неможливо розглянути будь-що. З цією функцією чудово справляються тепловізори, які можуть спростити це завдання, допомагаючи зорієнтуватися в приміщенні, повному диму. Розглянемо докладніше, що таке тепловізор та як він допомагає пожежникам.

Що таке тепловізор?

Тепловізор – це спеціально призначений прилад, здатний вловлювати інфрачервоне теплове випромінювання від об’єктів. На відміну від різних опонентів, здатний працювати абсолютно за будь-яких умов. Активно застосовується не тільки під час гасіння пожеж, але також у будівництві, щоб визначити місце втрати тепла. Простір на екрані буде відображено в інфрачервоному діапазоні, забарвлюючи об’єкти, залежно від їх температурного режиму – від червоного до синього, залежно від температури.

Як тепловізор може допомогти пожежникам?

В арсеналі всіх пожежних частин має бути теплова камера. Саме за допомогою такого пристрою у рятувальників є можливість визначити приховане вогнище загоряння всередині стін та знайти людей, які знаходяться у задимленому приміщенні. Разом з цим буде незамінним помічником при нульовій видимості.

Важливо розуміти, що робота рятувальників далеко не завжди пов’язана саме із загорянням. Досить часто пожежну службу викликати в екстрених ситуаціях, коли часу на тривалі роздуми просто немає – ситуації, за яких залежить здоров’я та життя людей. Завдяки функції вимірювання температури, можна проводити пошуки людей у водоймах, лісових місцевостях та у зруйнованих будинках.

Який тепловізор підійде?

Враховуючи складність умов, за яких потрібно буде працювати обладнання, тепловізор повинен відповідати певним вимогам. Основна функція – це безконтактне вимірювання температури на різних поверхнях, а також живих організмів. Важливо розуміти, що подібне обладнання може відрізнятися від застосування, від чого залежать особливості конструкції:

  • для будівництва з метою визначення місць витоку тепла;
  • для обстеження електричного обладнання;
  • для медичних та наукових досліджень.

Моделі для пожежних та рятувальників відрізняються від стандартних моделей діапазоном температур, який у кілька разів вищий за стандартні моделі. Якщо для деяких цілей підійдуть моделі, в яких максимальна межа роботи – 100 градусів за Цельсієм, то в хімічній та електронній промисловості цей параметр дорівнює 1200 градусів за Цельсієм.

Все безпосередньо залежатиме від методу використання, тому перед покупкою важливо звернутися до спеціалізованого магазину, де зможуть порекомендувати оптимальне рішення. Довіряйте виключно продукції відомих брендів, що дозволить уникнути неприємностей під час експлуатації.

Похожие статьи

Джастин Тимберлейк признал вину в деле о вождении в нетрезвом виде

Роликовые коньки для детей: польза или вред. Исследование 2024

Знаменитый портрет Черчилля: путешествие украденной фотографии