hronika.info
Общество

PCI-Express SSD та SATA SSD: що краще?

sata-ssd

Твердотільні накопичувачі – SSD – з перших днів появи на ринку впевнено завойовують аудиторію, адже вигідно відрізняються від класичних жорстких дисків. В той же час виробники невпинно працюють над їхнім покращенням, тому зараз перед користувачами стоїть вибір між SATA SSD і накопичувачами PCIe. Хоча диски, які підключаються через швидкісну шину PCI-Express – це новіша розробка із явною перевагою у швидкості роботи, вибір між ними не такий простий, як може здатися на перший погляд. Тому далі ми розглянемо особливості обох видів твердотільних накопичувачів, щоб визначити, які з них кращі і за яких умов.

SATA SSD: переваги і недоліки

Інтерфейс для підключення накопичувачів та інших пристроїв до материнської плати – SATA – був розроблений ще на початку 2000-х. Його використовували і зараз використовують для HDD дисків, а з появою твердотільних накопичувачів – і для їхнього підключення до материнки.

Ключова перевага SSD з інтерфейсом SATA – сумісність практично з будь-яким ПК чи ноутбуком. Майже усі комп’ютери останніх 10-15 років мають цей інтерфейс, тому модернізувати їх установкою твердотільного накопичувача досить просто.

Ще одна, важлива для пересічного користувача, перевага – ціна на SATA SSD. Вартість пристроїв не набагато вища за вартість класичного вінчестера. Тому при модернізації домашнього комп’ютера чи робочого (для роботи у простих програмах) – це чудовий і доступний варіант.

Недолік накопичувачів з інтерфейсом SATA – нижча швидкість роботи та продуктивність, порівняно із пристроями PCI-Express. Хоча швидкість дійсно нижче в 5-7 разів, відчутно це буде при роботі із складними програмами. Тобто для геймерских ПК, комп’ютерів, на яких працюють у відеоредакторах, спеціалізованих програмах – це гратиме велику роль. При цьому, швидкість і продуктивність твердотільних дисків із SATA 3.0 складає 500-600 Мб/с, а у жорстких дисків максимальні показники – у 5-10 разів нижчі.

Тож, замінивши вінчестер на SSD з інтерфейсом SATA, користувач все одно відчує приріст швидкодії і продуктивності, порівняно з класикою.

Що особливого у SSD PCI-Express?

Інтерфейс Peripheral Component Interconnect Express або PCI-Express – це не новинка на ринку комп’ютерних технологій, але новинка у плану підключення ССД до материнської плати. Тривалий час цей інтерфейс застосовували для приєднання до материнки різноманітних пристроїв:

  • Wi-Fi-карт;
  • Wimax-карт;
  • GSM-модемів;
  • GPS-приймачів;
  • Контролерів USB (2.0 або 3.0);
  • Контролерів SATA (I, II, III);
  • Усіх сучасних відеокарт.
PCI-Express SSD та SATA SSD: що краще?

Особливо важливим і потрібним такий спосіб підключення є для відеокарт, адже сучасні комп’ютерні ігри та деякі фільми мають складну графіку та потребують надшвидкої обробки та передавання графічних даних для коректної роботи.

Хоча інтерфейс PCI-Express існує вже доволі давно, підключення через нього жорстких дисків не було актуальним, адже ці пристрої мають досить низьку (за сучасними мірками) швидкість роботи і для них інтерфейсу SATA було більш, ніж достатньо. З появою продуктивних і швидких SSD, з’явилася потреба у швидших способах передачі даних, оскільки класична SATA гальмувала їх і не давала розкрити свій потенціал.

Ключова і важлива для ССД накопичувачів особливість інтерфейсу PCI-Express полягає в тому, що одна смуга може передавати 985 Мб/с (для порівняння – SATA – 500-600 Мб/с). Однак і це не межа швидкісного показника: пристрої, які підтримують шину PCIe, можуть працювати з 1, 2, 4, 8 і навіть 16 смугами. Тож їхня швидкість множиться на кількість смуг.  Відповідно, SSD PCIe видаватимуть такі швидкісні показники:

  • PCIe 3.0×2 (з двома лініями передачі) – до 1,97 ГБ/с;
  • PCIe 3.0×4 (з чотирма лініями) – до 3,94 ГБ/с;
  • PCIe 3.0×16 (16 смуг) – до 15,76 ГБ/с.

Однак 8 та 16 ліній передачі даних – це привілеї комерційних і професійних накопичувачів, які коштують дуже дорого. До того ж, для звичайних користувачів такі показники швидкодії потрібні дуже рідко.

Більш «побутові» пристрої мають 2-4 потоки для передавання даних і цього достатньо для роботи із браузерами, текстовими і базовими графічними програмами, перегляду фільмів, простих ігор тощо. Адже швидкість буде теж доволі високою – 1,97-3,94 ГБ/с, а ціна значно менша.

Щодо недоліків ССД PCIe, то вони полягають у більшому енергоспоживанні, ніж у пристроїв SATA. Для стаціонарного ПК це не стане проблемою, а от у ноутбуків акумулятор розряджатиметься трохи швидше.

Який SSD обрати: PCIe чи SATA?

Якщо під час модернізації ПК постає вибір між HDD та SSD накопичувачем – тут правильний варіант очевидний: ССД диск. А от з вибором між SATA та PCI-Express все трохи складніше. Головними параметрами добору нового пристрою є такі:

  1. Сумісність: ми уже писали, що диски SATA сумісні практично зі всіма комп’ютерами, а точніше – материнками останнього десятиліття. Тож обраний пристрій з інтерфейсом SATA без проблем підключиться і працюватиме. З PCI-Express є нюанси, адже не всі материнські плати підтримують сучасний інтерфейс NVMe шини PCIe. Тому модернізація може виявитися більш глобальною, ніж задумували спочатку: доведеться міняти материнку, щоб підключити до неї ССД.
  2. Бюджет:  накопичувачі SATA дешевші, ніж PCI-Express, крім того, ціна різниться ще й відповідно до конструктивних типів комірок пам’яті пристроїв, а вони впливають на довговічність і надійність пристрою.
  3. Потреби: немає сенсу купувати дорогий ССД PCIe, якщо ви не працюєте і не плануєте працювати зі складними програмами. А от для сучасних комп’ютерних ігор, спеціалізованих програм – це вже необхідність, яка впливає на результат роботи/гри.

Після того, як ви визначилися із цими трьома критеріями – не поспішайте купувати обновку для свого комп’ютера. Ми рекомендуємо ознайомитися й з іншими технічними характеристиками ССД, крім виду інтерфейсу, а саме:

  • З різновидами форм-факторів: нині актуальними є два варіанти 2,5’’ (аналогічні по розміру до жорстких дисків) та М.2 (мають кілька варіантів довжини, виглядають, як плата)
  • З роз’ємами підключення (не плутати з інтерфейсами!!!). Їх п’ять: SATA, mSATA, M.2, U.2 и PCI-Express.
  • З типами модулів комірок пам’яті: SLC, MLC, TLC- найпоширеніші, але є й інші.

Однозначної відповіді з приводу того, які SSD кращі: PCI-Express чи SATA – зараз немає, адже все залежить від потреб та бюджету користувача, технічних характеристик його ПК. Однак наші фахівці магазинів комп’ютерної техніки КТС допоможуть вам підібрати пристрій за всіма критеріями.

Рекомендуем прочитать

Грузинская кухня: праздник вкуса и гостеприимства

Партнер

Лазерна епіляція: вибір найкращого способу видалення волосся

Партнер