hronika.info
Общество

Особливості освітлення у приміщенні. Види освітлення та пристроїв

освітлення у приміщенні
Особливості вибору світильників для різних завдань. Типи освітлення та їх особливості

Освітлення приміщення є одним із вирішальних факторів для комфортного та безпечного знаходження в ньому. При цьому світло має бути достатньої яскравості, а також відповідної температури, не мерехтіти. Особливо це актуально для основного освітлення, яке забезпечує світлом усю кімнату. У той же час не варто забувати і про локальні джерела світла, які можуть виконувати різні функції.

Види освітлення

При виборі світлотехніки слід врахувати https://electrica-shop.com.ua/osveshchenie_lyustri_svetilniki, яку функцію виконуватиме конкретний варіант освітлення. Це дозволяє розділити запропоновану продукцію на такі види за функцією, що виконується:

  • Фонове чи основне. Даний вид освітлення має бути ненав’язливим, безтіньовим. Для його організації використовуються переважно люстри або підвісні світильники, встановлені в центрі приміщення.
  • Використання місцевого освітлення покликане створити комфортний рівень світла у певному місці. Наприклад, це може бути освітлення у ванній просторі в районі дзеркала.
  • Робоче освітлення забезпечується за допомогою настільних ламп, торшерів або точкових світильників.
  • Декоративне підсвічування, суть якого у створенні спеціальних світлових ефектів у певних точках — на сходах, полицях, окремих елементах інтер’єру.
  • Вуличне освітлення — покликане забезпечити комфортний рівень світла на прибудинковій території.

При цьому потрібно правильно підібрати джерела світла для організації освітлення. Від цього залежить його ефективність, безпека та можливості дизайнерського поєднання з оформленням приміщення.

Типи світильників

Сьогодні представлені вироби освітлювальної техніки поділені на декілька основних типів:

  • Підвісні. Є одним із видів організації основного освітлення, представлені плафонами, зваженими зі стелі або спеціальних карнизів. Найчастіше поширення світлового потоку відбувається з обох боків і вниз.
  • Люстри, які є по суті підвісними світильниками. Дозволяють створювати розсіяне основне світло, наповнивши ним всю кімнату, включаючи віддалені кути. Зазвичай використовуються у таких стилях, як класика, бароко, фьюжн, еклектика, вінтаж, арт нуво.
  • Вбудовані світильники, що встановлюються за будь-якою необхідною схемою, часто мають можливість невеликого регулювання кута напрямку світлового потоку.
  • Настільні світильники стануть джерелом якісного освітлення у робочій зоні. Використання компактного пристрою в потрібній точці — оптимальне рішення при виконанні робочого процесу.
  • Торшери. Ця категорія освітлювальної техніки дозволить створити додаткове освітлення у зоні відпочинку чи іншій точці.

Сьогодні в магазинах освітлення можна зручно підібрати різні категорії освітлювальної техніки для оформлення основного, робочого, декоративного світла. Використовуючи сучасні світлодіодні джерела світла, легко отримати якісне, безпечне для ока освітлення.

Рекомендуем прочитать

Готовы к любым условиям: выбираем противоударный смартфон

Партнер

Отмена церемонии вручения дипломов в Университете Южной Калифорнии

OSHU

Аризона отменяет 160-летний запрет на аборты

OSHU