hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Що спільного у Гонтаревої, Тимошенко та Тарути

Гонтарева не є популярною в Україні.

Главу НБУ активно підтримують за кордоном. Наприклад директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард не тільки вітала обрання Гонтаревої головою НБУ – на думку багатьох експертів відновленням співпраці з МВФ країна має завдячувати реформам, які провів НБУ.

Від перших днів проти голови НБУ активно виступав Олег Ляшко. Однак сьогодні серед критиків несподівано виявись двоє: Сергій Тарута та Юлія Тимошенко.

Треба сказати, що співпраця відомого донбаського олігарха і найпопулярнішої жінки-політика не приховувалась з 2006 року. Один час на Турівській навіть були впевнені, що Тарута є важливим спонсором БЮТ.

Однак ніколи раніше Юлія Тимошенко не виходила відкрито відпрацьовувати ціль, яка перед цим була атакована Сергієм Татутою.

Напевне тут мало говорити про роботу в інтересах спонсора – не виключено атака на голову НБУ технологічно має повністю замінити провалену тему протестів проти запровадження ринку землі.

Провалену, бо парламент підтримав Постанову про продовження мораторію на продаж землі не в редакції Батьківщини, а величезні зусилля з розкрутки теми так і не вивели на вулиці десятки тисяч людей.

Третій Майдан не став Майданом за землю, то може вийде з Майданом за втрачені гроші? Можливо так подумати політтехнологи, які вже розробили детальний план для нової атаки…

Сьогодні, в понеділок, була заява на Погоджувальній Раді. Завтра можуть запропонувати з голосу внести в порядок денний постанову про недовіру голові НБУ. У середу – провести комітет для обговорення постанови. У четвер заблокувати трибуну Ради з надрукованими плакатами з вимогою проголосувати, щоб у п\’ятницю, на максимальному піку емоцій, вискочити на основних ток-шоу у Шустера та на Чорному Дзеркалі телеканалу ІНТЕР. Щоб розтягнути сценарій на довший період можна використати ТСК: створення, засідання з викликом Гонтаревої, брифінги, звіт…

Насправді я не знаю, чи була написана саме така партитура, але не виключено крім сьогоднішнього депутатського дуету ми почуємо ще цілі натхненні хори народних депутатів протягом тижня.

І все б нічого – розгойдування ситуації можливо й дало б ефект, але всі ж пам\’ятають, що проблеми вкладників банків почалися задовго до приходу Валерії Гонтаревої, яка навпаки розібрала вже більшу половину завалу.

Насправді треба пригадати, що проблеми банку НАДРА розпочалися в часи фінансово-економічної кризи, з якою доводилося боротися ще Юлії Тимошенко, як прем\’єр-міністру в 2009 році. А банки, які не вели активної роботи, а лише використовувалися у схемах для відмивання грошей, почали активізуватися за Віктора Януковича.

Щодо розрахунків на активність тих, хто взяли кредити в валюті і через падіння гривні не можуть їх повернути, їх справді, мабуть, легко піднімати на вуличні протести. Однак такі акції не мають резонансу в суспільстві, яке їм не співчуває, а тому не підтримує «Кредитний майдан».

Турбує інше – неначе якась темна, невидима сила впливає на українських політиків, які послідовно наступають на теми, що є чутливими для співпраці України та МВФ. Учора – це був ринок землі. Сьогодні – Валерія Гонтарева (тобто реформи у банківській сфері). Завтра – підвищення пенсійного віку.

З такими політичними атаками післязавтра МВФ відмовиться від співпраці з Україною, хоч попередньо було заявлено про плани надання 5,5 млрд доларів. Приблизно ця сума складає майже половину витратної частини бюджету.

Якщо по-чесному, то ті, хто виступає проти, мають одразу говорити якими грошима ці кошти нам замінити.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU