hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Україні час до Інституту

Як зробити ефективним новий орган промоції.

Рішення про створення Українського інституту, про яке розповів глава МЗС Павло Клімкін, навряд чи стане променем світла у царстві темряви. На стадії обговорення варто звернути увагу на кілька важливих аспектів.

По-перше, ідея не нова, і наявність низки аналогічних інституцій, створених державами, які мають набагато більше ресурсів для просування власного іміджу за кордоном, це лише підтверджує.

Конкурувати з «Гьоте-Інститутом» або «Россотрудничеством» з його різноманітними інструментами Україні буде складно – це варто розуміти від початку.

По-друге, просування іміджу пов’язане з людьми.

Добре, що культурною політикою України у Парижі опікується Ірена Карпа, проте не факт, що інші широко відомі митці (Андрій Курков, Юрій Андрухович, Сергій Жадан та інші) кинуть усі свої справи та зосередяться на просуванні національних інтересів у гуманітарній сфері. Швидше їх варто використовувати як послів з надзвичайних доручень, не прив’язаних до конкретної країни.

По-третє, нам потрібні сучасні технології оповідання про Україну.

Мова не лише про формат донесення (з цим могли б впоратися, наприклад, розробники Prometeus), але й про світоглядні основи. Нашій державі потрібно продукувати та поширювати позитивні новини про Україну, звісно, не в стилістиці кондового агітпропу. Вони мають підкріплюватися демонстрацією економічних переваг нашої країни, за можливості – предметних та зрозумілих партнерам.

В комплексі Україна має через свої культурні осередки відправляти простий меседж: я – надійний партнер, який вам буде цікавий та корисний.

По-четверте, варто зробити певну градацію зусиль, спрямованих на просування іміджу України за кордоном.

У прикордонних країнах можна запровадити агітаційні автобуси, що розповідають про Україну та її особливості місцевим мешканцям. Не секрет, що інформація про життя в більшості сусідніх країн до нас надходить погано, як і до них – про українські реалії.

Стратегічним партнерам (перелік яких варто чітко визначити) можна запропонувати цікаві спільні проекти. Країнам третього світу – інформацію про Україну та її місце на карті їхніх економічних та політичних інтересів.

Зовнішньополітична ситуація не дає права на помилку в питанні створення Українського інституту, тому він має стати ефективним інструментом просування національних інтересів, які потрібно чітко сформулювати до того, як відкриє свої двері перша філія Інституту.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU