hronika.info
Дмитрий Тузов
Все статьи автора
Мнения

Чи була можливість врятувати українські банки

Чим пояснити різнобій в заявах Шлапака і Гонтаревої.

Суспільство жваво обговорює блокаду Донбасу. Чи має морально право держава торгувати с агресором? Розглядати це питання потрібно також у фінансовій площині. Наведу одну цифру – з 2014 року в Україні зникло 87 українських банків. І жодного російського. Чи можливо було врятувати принаймні великих гравців? Приклад «Привата» демонструє, що можливо. Але для цього потрібна «політична воля».

В НБУ всі негаразди у банківській сфері пов\’язують з власниками банків: більшість з них, нібито, не змогла, чи не захотіла знайти гроші для докапіталізації власних фінустанов.

Чи дійсно це так?

Позавчора з\’явилась цікава інформація, яку озвучив нинішній Голова правління «Приватбанку» Олександр Шлапак, якій у 2014 займав посаду міністра фінансів. Він заявив, що власник VAB Банку Олег Бахматюк пропонував Нацбанку часткову націоналізацію й план докапіталізації фінансової установи – із «залученням 2,5 – 3 мільярдів гривень інвестиційно-кредитних ресурсів з міжнародних ринків». За словами Шлапака, угода не відбулася через жорстку позицію Нацбанку й МВФ. Тобто, фактично банк можливо було врятувати? Цього не було зроблено – у листопаді 2014 року «VAB – банк» було визнано неплатоспроможним і туди було введено тимчасову адміністрацію.

Дивно, але голова НБУ Валерія Гонтарева раніше казала, що Олег Бахматюк навіть не намагався реструктуризувати кредити рефінансування НБУ й не подавав жодної подібної пропозиції, а варіант часткової націоналізації «VAB» Банку ніколи не розглядався.

Цікаво, чим пояснюється такий різнобій в заявах Шлапака і Гонтаревої? Хто каже неправду? І хто може розібратись у тому, що відбувається? Звісно, якби у нас були законодавчі норми про можливість проходження посадовцями і банкірами детектору брехні, це б прояснило ситуацію. Можливо, взагалі, у конфлікт по лінії Гонтарева – Бахматюк прийшов час втрутитись президентові Порошенку? Тому що, як бачимо, замість конструктиву там панують лише емоції і заяви, які заперечують одна одну. Що негативно відображається на інтересах держави. Адже, за чиїсь помилки у банківській сфері, викликані особистими «війнами», платять громадяни України – Фонд гарантування внесків за останні роки отримав від держави підтримку на десятки мільярдів гривень. Які пішли на виплати за зобов\’язаннями «проблемних» банків.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU