hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Україна – заручниця Мінських угод

Чому неможливо виконати Мінські домовленості.

Путін погодився на телефонну розмову в форматі «нормандської четвірки», тому що Росія сьогодні дуже зацікавлена в тому, щоб звинуватити Україну в порушенні Мінських домовленостей. Для Росії важливий ще один чинник – несподівана активізація зовнішньополітичного вектору США. Це підштовхує Кремль до того, щоб зберігати Мінський формат.

Москва використовує шанс, щоб переконати Захід у тому, що Україна фактично виступає проти Мінських домовленостей. Особливо після того, як секретар РНБО Олександр Турчинов в одному з інтерв’ю заявив, що Україна обов’язково поверне свої території, а «наше завдання – метр за метром, кілометр за кілометром,… просуватися на схід. Головне – не проскочити кордон».

Україна зі свого боку не може дозволити собі уникати подібних розмов. Тому що в протилежному випадку виникне питання: налаштована чи ні Україна на мирне врегулювання на Донбасі?

Водночас, Україна в певному сенсі є заручницею Мінських угод. Всі учасники нещодавньої телефонної розмови – канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко і президент Росії Володимир Путін – розуміють, що Мінські домовленості на сьогоднішній момент виконати неможливо. Причина – підписанти цих угод тлумачать їх суть по-різному і виконувати не будуть.

В політичному сенсі ні Франції, ні Німеччині не вигідно, щоб Мінські домовленості померли в останні дні президентства Франсуа Олланда і напередодні парламентських виборів у Німеччині. Тому Берлін і Париж і надалі підтримуватимуть Мінські угоду в такому стані, як зараз. Але Мінські домовленості можна порівняти із смертельно хворою людиною, яка перебуває в коматозному стані, і зрозуміло, що одужання не буде.

Тому змін не буде. Крім того, Мінські домовленості, швидше за все, будуть предметом переговорів під час запланованого візиту Ангели Меркель до Москви, але не ключовим питанням.

Для Росії сьогодні ключова тема – пошук варіантів, як знайти спільну мову з ЄС на тлі помітної активізації Дональда Трампа. Росія намагатиметься грати на суперечностях між США і ЄС. Хоче не факт, що ця гра буде успішною.

В цій грі Кремлю буде складно використати Україну, але треба підкреслити, що наша держава, незалежно від результатів будь-яких телефонних переговорів, повинна здійснювати реальні зусилля для зміцнення своїх позицій. Інакше ми станемо не суб’єктом, а об’єктом зовнішньої політики, що держава з такими розмірами і потенціалом, як Україна, не має права собі дозволити.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU