hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

Газова контрреволюція від АМКУ

Перегляд ціни на газ викличе масу питань.

На четвертому році реформ на газовому ринку в Україні відбулася газова контрреволюція. Антимонопольний комітет нарешті звернув увагу на проблему розрахунку тарифів для населення відповідно до формули так званого «Дюссельдорфа плюс» (німецький хаб NCG ).

Не довго думаючи – всього лишень через три роки – АМКУ запропонував відмовитися від прив’язки ціни українського газу до імпортного паритету та знизити ціну на газ для населення із нинішніх 7000 грн до орієнтовно 3000-3500 грн. за 1000 куб. м. Проте, схоже, що в АМКУ «забули» про зобов’язання України перед МВФ щодо зрівнювання ціни імпортного газу та ціни газу для внутрішнього споживача. Також ініціатива АМКУ фактично означає, що «псу під хвіст» підуть чотири роки газових реформ та співпраці із МВФ.

Більше того, після таких дій АМКУ постає питання непослідовності уряду у проведенні енергетичних реформ. Адже про імпортний паритет Україна домовлялася окрім газової також у сфері теплокомуненерго, вугільної галузі, електроенергетики.

Не важко здогадатися, що пропозиція АМКУ скасувати «імпортний паритет» викличе шок та негативну реакцію у МВФ. У песимістичному випадку такий крок АМКУ може призвести до провалу запланованих на19 вересня переговорів України і МВФ. У гіршому – Україну чекає перегляд умов співпраці у невигідну для України сторону. У катастрофічному випадку – МВФ скасує надання Україні чергового траншу на суму 1,9 млрд. дол. І це може привести до девальвації гривні до 35-40 грн/дол, погіршення кредитних відносин та перегляду всієї програми МВФ на 17,5 млрд. дол. для України.

Однозначно потрібно переглядати завищену ціну на газ для населення. Але це далеко не справа АМКУ. «Нафтогаз» хоча і є монополістом, але фактично на нього покладені державою спеціальні зобов’язання щодо забезпечення газом населення та теплокомуненерго.

Саме тому лише уряд може ініціювати подібні кроки. Інакше шкода інтересам країни, яка на жаль сьогодні абсолютно залежить від МВФ, може вимірюватися мільярдами доларів.

Словом, класичний для української влади хаос, бардак, безлад та плутанина, які приведуть до нових конфліктів та збитків для бюджету.

В АМКУ навіть не уявляють собі, що перегляд ціни на газ потягне за собою безліч питань: від компенсацій населенню до пошуку та обґрунтування реальної собівартості газу. Інакше рішення АМКУ буде черговим порушенням законів України.

До того ж, АМКУ йде шляхом іще одного «цікавого» державного органу, яким є НАБУ. Як відомо, НАБУ любить порушувати справи, які потім виявляються такими, що не містять складу злочину або були ухвалені на вимогу міжнародних партнерів України. Саме тому заява АМКУ може відігравати небезпечну роль інструменту шантажу міжнародних кредиторів України, зокрема МВФ. Але якщо це дійсно так, то це рішення є абсолютно безглуздим.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU