hronika.info
Ярослав Пешек
Все статьи автора
Мнения

Україна: прямуємо на Схід

Про безпекову ситуацію в країні.

Щороку Служба безпеки та інформації Чеської Республіки оприлюднює звіт про безпекову ситуацію в країні. У звіті за 2016-й контррозвідка вказала, що основна тенденція в безпековій сфері — це зростання активності китайських і російських таємних спецслужб на території Чехії.

У розділі про активність іноземних агентурних розвідслужб на чеських теренах Служба безпеки та інформації відкрито пише про зростання інтенсивності й агресивності операцій із поширення впливу та посилення діяльності китайської спецслужби, що зовсім не на руку чеським інтересам і безпеці. Про російських шпигунів у звіті Служби публічно говориться, що порівняно з іншими закордонними посольствами російський дипломатичний корпус в Чехії — найбільший розсадник агентів чужої держави. Основні напрями діяльності російських спецслужб — це погіршення відносин Чехії з Європейським Союзом, НАТО й Україною. Також Служба безпеки та інформації помітила, що іноді чеські громадяни їздять у гарячі точки на території Східної України, підконтрольної проросійським сепаратистам. Буває, ще й у супроводі російських агентів (проте без відома самих дотичних чехів).

Одна частина звіту Служби стосувалася проблематики міграційних потоків до Європи. Його автори акцентують на посиленні радикалізації поглядів чеської громадськості: така тенденція пов’язана з діяльністю різних рухів, що виступають проти імміграції. Чеська ісламофобія може розпалити радикальні погляди певної частини мусульманської спільноти Чехії. Поштовхом до загострення настроїв серед мусульман могло б стати, наприклад, спалювання Корану біля мечеті в Брно чи фейкова атака бойовиків «Ісламської держави» (постановка, влаштована групою «Ми не хочемо ісламу в Чеській Республіці» в серпні 2016-го. — Ред.) на Старомєстській площі в Празі. Однак мусульмани поки що зберігають спокій.

Досить велику частину звіту відведено питанням посилення тиску бізнес-груп на економічну розбудову держави. Ідеться передовсім про бажання впливати на результати конкурсів і тендерів, зокрема у сфері ІТ. Державі поки що бракує ефективних інструментів у цій галузі, які допомогли б усунути тих учасників тендеру, що становлять ризик для безпеки всієї процедури.

Звіт Служби безпеки та інформації на певний час розворушив цікавість громадськості, проте вже через кілька днів люди стали перейматися іншими темами. Окрім проблемного процесу формування нового уряду Чехії на порядку денному останнім часом стояла також підготовка п’ятиденного офіційного візиту її президента Мілоша Земана до Російської Федерації, що стартував 20 листопада. А з огляду на попередні виступи Земана, зокрема за кордоном, нам є чого чекати. Сам він до візиту в Росію поставився з розмахом на заздрість усім. Свідчить про це не лише кількість членів делегації та підприємців, які її супроводжуватимуть, а й географія міст, які гості мають відвідати в Росії. Офіційно «в російський тур» їдуть близько 130 представників чеських компаній, кожен із яких заплатить €2,8 тис. за участь.

Турне Земана починається в Сочі на розкішній «президентській дачі» на чорноморському узбережжі, куди його запросив російський президент Владімір Путін. Звідти чеська делегація їде до Москви, де Земан зустрінеться з російським прем’єром Дмітрієм Мєдвєдєвим.

Плани Земана в Москві — це виступ на російсько-чеському бізнес-форумі, відкриття виставки, зібраної з мистецьких колекцій Празького града, куди входять навіть копії коронаційних коштовностей чеських королів. Після цього він рушає на Урал. Уральський федеральний університет в Єкатеринбурзі вирішив відзначити його титулом почесного доктора. Далі на порядку денному чеського президента бізнес. Неподалік Єкатеринбурга, в аеропорту «Уктус», він повинен відвідати завод, який має ліцензію на монтування чеських літаків L-410, а ще не забути про підписання договору щодо відновлення трамвайного автопарку в Єкатеринбурзі. Одне слово, ми прямуємо на Схід: шпигуни активно працюють, але бізнес є бізнес.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU