hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Миротворці на Донбасі: Кремль тримає паузу

Демонструє, що остаточне слово за ним.

Під час брифінгу в Вашингтоні спецпредставник Держдепартаменту США з питань переговорів по Україні Курт Волкер заявив, що введення миротворців є єдиною можливістю досягти миру і повернути окупований Донбас під контроль Києва.

За його словами, це не буде традиційна оонівська миротворча операція. Місія буде базуватися на добровільній участі різних країн.

Він також наголосив, що Росія має побачити «конструктивний механізм для імплементації Мінських домовленостей». За словами Волкера, США не збираються ініціювати це без погодження з російською стороною, оскільки РФ залишає за собою можливість накладення права вето в ООН.

США, вочевидь, хочуть спонукати Росію до якихось дій по місії ООН, тому дають сигнали, що готові до компромісів. Зокрема, говорячи, що участь країн у місії буде добровільною.

Зазначу: країни-донори пропонують свої військові контингенти, і немає ніякого примусу. Так само, як і у фінансуванні. Вочевидь, США вирішують, як реалізувати план введення миротворців, тому Волкер напередодні зустрічі з помічником Путіна Сурковим заявляє, що участь у місії ООН на Донбасі буде цілком добровільною.

США готові до компромісів з Росією по миротворцях на Донбасі. Не виключено, що і на російський варіант введення «блакитних шоломів». Утім, Росія вже третій місяць мовчить щодо питання по введенню миротворців. Про що сказав Волкер, який заявив, що США чекають від Росії сигналу.

Колишній повноважний посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що Росія зацікавлена в заморожуванні війни в Донбасі, тому Кремль не погоджується на введення миротворців ООН на неконтрольованій Україною ділянці російсько-українського кордону. На його думку, та ціна, яку Росія платить за конфлікт, терпима.

Росія не реагує на пропозицію США по миротворцях. Сурков сказав, що повідомить про рішення РФ. В свою чергу Дмитро Пєсков стверджує, що процес двосторонніх переговорів Вашингтона і Москви в форматі Волкер- Суркова припинений. За словами Пєскова, наразі переговори між Росією, Україною і Заходом, як в форматі нормандської четвірки, так і в форматі Волкер-Сурков тимчасово не ведуться.

Кремль тримає паузу, наочно демонструючи, що остаточне слово за Росією. І рішення про введення миротворців і формат місії, по суті, буде рішенням РФ. За Станіславським: чим довша пауза, тим кращий актор. Світова політика – теж театр.

Волкер прекрасно розуміє гру Росії, мета якої через Суркова вивести війська з Донбасу, не втративши контроль. Росія буде намагатися зберегти за собою Донбас і зміцнити вплив в усій Україні . У Волкера інша мета – США допоможуть Росії вивести війська з Донбасу і при цьому «зберегти обличчя» Путіну.

«Ми можемо допомогти припинити конфлікт та сприяти, щоб ООН започаткувала миротворчу операцію, якщо Росія обере мир. Але ми все ще чекаємо відповіді від Росії та чіткого сигналу, що вона хоче миру», – наголосив Волкер.

Втім, сам Путін у нещодавній телефонній розмові з Меркель чітко дав зрозуміти, що Росія лишається на тих самих позиціях – місія ООН лише для охорони спостерігачів ОБСЄ. Тобто ще раз підкреслив червону лінію, за яку Москва не перейде. Глухий кут.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU