hronika.info
Владимир Цыбулько
Все статьи автора
Мнения

Деолігархізація – не пустий звук

За чотири роки вплив олігархів зменшився на порядки.

Вартість їхніх активів зменшилася приблизно втричі… Статки в абсолютному вимірі,та відносно ВВП, кардинально зменшилися. Раніше ці показники стійко трималися на рівні 40–50% ВВП, натомість сьогодні заледве перевищують 20%.

Якщо проаналізувати динаміку ВВП України за 2014–2018 роки, то позитивні темпи зростання зафіксували саме неолігархічні галузі: готелі й ресторани, інформація й телекомунікації, адміністративне та допоміжне обслуговування, операції з нерухомим майном.

Водночас, у здебільшого олігархічних добувній, переробній промисловості та постачанні електроенергії, газу тощо падіння вимірюється двозначними числами.

Важливим чинником послаблення економічної потуги українського олігархату було очищення банківської системи. По-перше, банківські активи втратило чимало олігархів. По-друге, модель роботи банківського сектору кардинально змінилася. Раніше він працював на викачування грошей за кордон, на офшорні рахунки тих-таки олігархів… Бюджет уже не є формфактором економічного впливу олігархату. Багато в чому завдяки запровадженню електронної системи державних закупівель ProZorro. Останні два роки режиму Януковича ВВП України в доларовому еквіваленті був у півтора раза більшим, ніж очікується за результатами 2018-го. Приблизно на стільки само відрізнялася й видаткова частина бюджету, якщо рахувати в твердій валюті. Але тепер на ці скромніші, ніж раніше, суми Україна будує дороги, відновлює армію, знімає фільми, проводить надзвичайно дорогі й масштабні реформи, розвиває регіони через механізми децентралізації та робить багато чого іншого, про що колись доводилося хіба що мріяти.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU