hronika.info
Игорь Головань
Все статьи автора
Мнения

Про неспроможність держави забезпечити виконання судових рішень

Про це свідчить запрошення до суду.

Вперше в історії українського права адміністративний суд вирішуватиме чи є неспроможність держави забезпечити виконання судових рішень підставою для стягнення коштів безпосередньо з державного бюджету.

Наш клієнт – ПрАТ «Ізоляція» – один з п\’яти основних заявників у знаковій справі «Бурмич та інші проти України», яку Європейський суд з прав людини розглянув у жовтні 2017 року.

У цьому рішенні ЄСПЛ констатував, що Україні так і не вдалося запровадити ефективний механізм виконання судових рішень.

А тому Суд приєднав до п\’яти основних заяв більше 12 000 аналогічних заяв українських громадян і направив до Комітету Міністрів Ради Європи для нагляду над впровадженням дієвої системи виконання вітчизняних судових рішень.

У 2008 році суд стягнув з ДП «Придніпровський завод кольорових металів» на користь ПрАТ «Ізоляція» близько 11 мільйонів гривень. Однак, на сьогодні, судове рішення не виконано, ба більше – його вже нема кому виконувати: у 2016 році державне підприємство визнали банкрутом і ліквідували.

Наш клієнт звернувся до ЄСПЛ, який визнав заяву ПрАТ «Ізоляція» прийнятною, але відмовився стягувати кошти з держави, оскільки невиконання Україною власних судових рішень, фактично, перетворило ЄСПЛ на підрозділ української виконавчої служби.

Наразі суд вирішує вимогу клієнта про стягнення з держбюджету близько

37 мільйонів гривень: це борг колишнього заводу з урахуванням інфляційних втрат. Результати розгляду цієї справи може відчинити двері тисячам осіб, які нарешті зможуть отримати дієвий інструмент стягнення присуджених їм коштів.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU