hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Антикризовий Захід, кремлівське нахабство та проблеми з Nord Stream

Три головні події світу.

Захоплення українських кораблів та моряків російськими прикордонниками та Чорноморським флотом РФ не залишилися поза увагою світової спільноти. Акт агресії на Європейському континенті – це той випадок, коли спрацьовують важливі механізми. Буквально протягом кількох днів від звичної «глибокої занепокоєності» провідні політики Заходу перейшли до вимог звільнити полонених та кораблі. Дональд Трамп відмовився від зустрічі з Путіним в межах саміту G-20. 45-му президенту США, вірогідно нагадали, що у 2014 році лідери Франції та Німеччини пообіцяли впоратися з діями Росії, ось він і не став їм заважати. Ангела Меркель та Еммануель Макрон отримали і цього разу нагоду поговорити з російським президентом, однак позитивного результату годі й очікувати

Поведінка Путіна вже традиційно у подібних випадках нагадує тактику гопніка з пітерського підворіття. Той звинувачує українське керівництво у зазіханні на демократичні цінності через запровадження воєнного стану у 10 областях, зневажливо відгукується про Україну, не вважає за потрібне хоча б імітувати готовність домовлятися. Путін цілеспрямовано критикує Порошенка, і його виступи охоче підхоплюють в Україні політики та медійники. Прикро, що далеко не всі розуміють: навіть риторика російського керівництва свідчить про кризу світової системи безпеки, яку необхідно долати максимально оперативно.

Представники НАТО не надто прагнуть збільшувати військово-морську присутність у Чорному морі, не виключено, що сьогодні офіційну позицію оприлюднить генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. Президент Туреччини Реджеп Ердоган не виключає можливості посередництва між Росією та Україною, проте не отримав відповідної пропозиції. Обрана президентом Грузії Саломе Зурабішвілі (і це показово) наголосила, що для її країни питання нормалізації відносин з Росією не на часі.

Цікаво, що піратські дії російських кораблів у нейтральних водах Чорного моря можуть спричинити проблеми для амбітного енергетичного проекту Кремля – NordStream2. Його назвав формою війни Росії проти Європи український прем’єр Володимир Гройсман в інтерв’ю німецькій Die Welt. Його сподівається щонайменше призупинити польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович. Саме цю енергетичну артерію цього тижня можуть закликати закрити і депутати Європарламенту, які помітно активізувалися у передчутті виборів до нього, запланованих на весну 2019 року.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU