hronika.info
Игорь Головань
Все статьи автора
Мнения

У чому різниця правничої та правової допомоги?

Дуже мені хочеться дізнатися, чим правнича допомога відрізняється від правової

Тому написав Президенту листа. Сподіваюсь, пояснить.

Президенту України

вул. Банкова, 11, м. Київ, 01220

Голованя Ігоря Володимировича

Шановний пане Президенте!

Верховною Радою України розглядається проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) реєстр. N3524.

Зазначеним законопроектом серед іншого передбачається заміна у статті 59 Конституції терміна «правова допомога» на «професійна правнича допомога».

Українська адвокатура протягом десятиліть на виконання Конституції забезпечувала реалізацію права громадян України саме на правову допомогу. Термін «правова допомога» широко застосовується у законодавстві України.

Конституційний Суд України у рішенні у справі про право на правову допомогу (N23-рп/2009 від 30 вересня 2009 р.) зазначив, що гарантування кожному права на правову допомогу є не тільки конституційно-правовим обов\’язком держави, а й дотриманням взятих Україною міжнародно-правових зобов\’язань відповідно до положень Загальної декларації прав людини 1948 року, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права 1966 року, тощо.

Оскільки ініціатором законопроекту є Президент України, вважаю вкрай важливим, щоб саме Президент чітко пояснив підстави зміни суттєвих для реалізації прав людини і громадянина термінів.

Зокрема прошу пояснити:

Чи є терміни «правова допомога» та «професійна правнича допомога» тотожними, тобто, такими, що співпадають.

Якщо зазначені терміни не є тотожними, чи є терміни «правова допомога» та «професійна правнича допомога» абсолютно різними, тобто такими, що їх значення не перетинаються?

Якщо значення термінів «правова допомога» та «професійна правнича допомога» перетинаються, то значення котрого з термінів є більш широким?

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU