hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Трагедія у Сватовому: диверсія бойовиків чи цинізм можновладців?

Трагедія в Сватовому на Луганщині ставить багато запитань до роботи спецслужб. За офіційною версією, терористи спокійно зайшли на українську територію за 100 км від лінії протистояння, підірвали склади і спокійно вийшли.

Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що ймовірною причиною виникнення пожежі на складі боєприпасів в Сватове є діяльність противника, який робить все можливе для дестабілізації ситуації в регіоні. «Ми з\’ясовуємо причини і всі обставини трагедії. За попередньою інформацією, інцидент стався в результаті дій противника, який ставив перед собою мету дестабілізувати обстановку в регіоні », — розповів міністр.

На користь цієї версії свідчить отримана аналітичним відділом ГІ «Права Справа» інформація, що наразі у Луганську перебувають так звані куратори з числа співробітників ФСБ Росії, які перевіряють діяльність «правоохоронних структур» самопроголошеної «ЛНР». Це, можливо, співпадіння, але факт є факт. Якщо було допущене таке проникнення ворожої ДРГ,то керівники обласного СБУ і виконувач обов’язків керівника обласної адміністрації Юрій Клименко повинні скласти з себе повноваження.


Є друга версія – військові приховують таким чином факти розкрадення боєприпасів. В липні на сміттєзвалищі під Сватовим було знайдено велику кількість пороху. Колишній голова Кіровоградської ОДА висунув власну версію вибухів у Сватовому. “Коли я очолював Сватівський район, то на міському звалищі у липні 2015 року було знайдено велику кількість армійського пороху від снарядів. Латунь, звісно ж, забрали. Тоді почалося ґрунтовне розслідування. Вибухи у Сватове зараз – замітання паскудами слідів власних злочинів…”, – написав він у своєму “Фейсбук”. Нагадаю, колишній голова Кіровоградської ОДА Олександр Петік очолював Сватівську РДА з квітня по серпень 2015 року, зараз він є заступником голови Закарпатської ОДА.

З липня пройшло досить багато часу, але слідство досі не дало відповіді на запитання – хто це зробив? Цю справу тоді вдалося «покласти в стіл». Як завжди, не захотіли виносити сміття з хати. І тільки зараз у Сватовому рвануло тому, що в ці дні відбуваються масові ротації, приходить нове керівництво, в першу чергу в керівництві МВС України по Луганській області, яке б могло задати питання – а де снаряди?

Головред Цензор.НЕТ Юрій Бутусов повідомив, що ймовірність самозаймання на складі в Сватове, де зберігаються боєприпаси, практично відсутня. Погода дуже холодна, земля сира, самозаймання виключено. Навмисний підпал з метою розкрадання? Але стрілецької зброї там не було. Порушення техніки безпеки повністю виключати не можна, але раніше ніяких інцидентів на складі не відзначалося. Основна версія події на даний момент — диверсія.

По версії МНС, загоряння складів відбулося від того, що хтось зачепив сигнальну ракету, так звану розтяжку, і вона спрямувалася на склади. «На території польового складу ракетно-артилерійського озброєння Міністерства оборони України, де зберігалося близько 3 тис. 132 тонни боєприпасів, через спрацювання сигнальної ракети виникла пожежа з подальшою детонацією і розльотом осколків боєприпасів», — констатували рятувальники. Але відстань до складів і відповідно радіус падіння цієї сигнальної ракети ніяк не співпадають.

Міністерство оборони озвучило версію, що склади були розстріляні сигнальною ракетою — це трохе інше. «Як з’ясовано комісією, до складу якої увійшли відповідальні керівники Міноборони і Генштабу ЗСУ, 29 жовтня близько 19.45 внаслідок пуску сигнальної ракети, що потрапила на територію з-за меж складу, сталося займання та пожежа на території військової частини», — наголосила спікер Міністерства оборони Оксана Гаврилюк.

Так, дійсно, якщо стріляти сигнальною ракетою, то дальність стрільби це дозволяє. Але склади ретельно охоронялися, як би не намагалися лити бруд на військових. Я неодноразово бував в цих місцях і знаю, що ті склади ретельно охоронялися, ніяких п’яниць, наркоманів і інших антисоціальних елементів поряд не було. Військові несли свою службу в штатному режимі.

Серед місцевого населення панівною є інша версія, яку чомусь не озвучують ні правоохоронні структури, ні засоби масової інформації. Йдеться про те, що причиною вибухів стало бажання діючої влади, а саме губернатора і силового блоку, зробити все можливе, щоб відволікти увагу від результатів виборів, а саме: масових фальсифікацій в Сєвєродонецьку, спроб скасування результатів виборів в багатьох районах області і фактичному переможному реванші «Опозиційного блоку». Знову питання до силових структур: «А для чого після проведення виборів створювати ситуацію надзвичайних силових конфліктів на території області?».


На користь цієї версії говорить той факт, що свого часу невідомими був підірваний міст поблизу Троїцького. Поблизу об’єкту був розташований блокпост збройних сил України, але вибух того мосту хотіли списати на незрозумілу ворожу диверсійну групу. Дивним чином вибух мосту співпав з виділенням міжнародними інституціями грошей на відновлення шляхопроводів. Ймовірно, представники місцевої влади хотіли скористатись цим моментом і списати фінансування на його відновлення. Цього не дали зробити завдяки розголосу. Зараз там понтонний міст, яким переправляються як місцеві жителі, так і вантажі. Таким чином вдалося зберегти певну кількість державних грошей.

Тепер щодо ролі пана Туки, який мав би проявити всі свої організаторські здібності кризисного менеджера, саме у цій надзвичайній ситуації. Але, як практика засвідчила, п. Тука абсолютно не володів ситуацією на місцях.

Показовий момент. Очільник Троїцької РДА змушений був спростовувати інформацію Луганської ВЦА (!) про 54 постраждалих внаслідок вибухів у Сватовому. «За інформацією Троїцької районної державної адміністрації, до району поступило 54 особи, які постраждали внаслідок вибуху арсеналу в Сватовому. Із них 40 – розміщено в терапевтичному, інфекційному та дитячому відділеннях Троїцького ТМО, 14 – у Троїцькому обласному будинку-інтернаті для громадян похилого віку та інвалідів», — йдеться у повідомленні прес-служби ЛОВЦА.

Як з\’ясувалося, у Троїцькому Луганської області доставили не 54 постраждалих в результаті вибухів в Сватовому, а літніх людей. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив голова Троїцької РДА Олександр Іванов. «У зв\’язку з подіями, які відбулися в місті Сватове Луганської області, до нас були спрямовані 54 літніх людини міста Сватове. В 6 ранку вони прибули двома автобусами, ми їх розмістили в Троїцькій районній лікарні, та 12 осіб розмістили в будинку-інтернаті для людей похилого віку в селі Циганівка».


О 14.16, в ході брифінгу, який транслював телеканал «112 Україна», голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявив, що до евакуації зі Сватового все готове, але немає бажаючих. «Ми готові до евакуації, транспорт стоїть, але бажаючих немає. Зараз ми розглядаємо два варіанти: або поставити посеред кварталів намети((!), які обігріваються, або пропонувати людям на ніч переміщатися… для ночівлі та харчування», — зазначив глава ВЦА.

Нагадаю, брифінг, на якому п. Тука заявив про відсутність бажаючих виїхати з зони лиха, відбувся о 14.16.

Дивно, в місті продовжують лунати вибухи, транспорт готовий, а бажаючих виїхати з міста немає. Ситуація стає зрозумілою, коли читаєш повідомлення Держслужби України з надзвичайних ситуацій. «Станом на ранок 30 жовтня зі Сватового, де проживають майже 20 тисяч людей, самостійно виїхали близько 5 тисяч жителів».

П.Тука, Ви, станом на 14 годину не володіли інформацією про те, що майже 5 тисяч жителів виїхало з міста?

Відповідь на питання, чому станом на 14 годину не було бажаючих покинути місто дає Держслужба України з надзвичайних ситуацій: «З метою захисту організовано укриття 50% населення у найпростіших спорудах подвійного призначення (підвальні приміщення)».

Тепер на рахунок наметів для постраждалих від вибухів посеред кварталів.

— Чи є ще небезпека подальших вибухів?, — запитує журналіст.
— Сподіваюся що вже немає, — відповідає голова ВЦА п. Тука.

На думку п. Туки небезпеки подальших вибухів вже немає і мої краяни можуть спокійно ночувати в наметах посеред житлових кварталів. Показово, що думка голови ВЦА відрізняється від оцінки військових щодо можливості подальших вибухів.

«Протягом минулої ночі (31 жовтня) зафіксовано 6 вибухів (3 — малих і 3 — великих). Останній стався о 8:30. За оцінками експертів, здетонував снаряд калібром 122 мм», — повідомив на ранок спікер Антитерористичної операції в Луганській області Руслан Ткачук.

До речі, інформація Держслужби України з надзвичайних ситуацій оприлюднена до початку проведення брифінгу. Є в повідомленні і один вельми цікавий момент: «У відомстві також додають, що «рішенням виконувача обов’язків керівника обласної адміністрації Юрія Клименка… розпочато загальну евакуацію населення з м. Сватове».

У мене виникає цілком логічне запитання: хто керує областю і ліквідацією наслідків катастрофи? п. Клименко, який станом на 13 годину 30 жовтня є виконувач обов\’язків керівника, чи п. Тука, який станом на 14 годину проводить брифінг, як голова ВЦА?

Мені також цікаво — чому і хто призначив п.Клименка виконуючим обов\’язки на такий короткий термін? П.Клименко у нас сучасний «исполняющий обязанности царя управдом Бунша?»

Як, казав інший персонаж цієї легендарної комедії: «Видел чудеса техники, но такого!»..

А чудеса полягають в тому, що напередодні виповнилося 100 днів з моменту призначення Георгія Туки головою Луганської військово-цивільної адміністрації.

У мене є ще багато запитань до п. Туки, але я сподіваюся, що тепер запитання є не тільки у мене, але й у Гаранта…

Рекомендуем прочитать

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU

Как выбрать натуральный препарат для эффективного похудения

OSHU

Одяг великих розмірів: стиль і краса без обмежень

OSHU