hronika.info
Общество

FaceID в смартфоні — крок до безпеки чи нісенітниця?

Нещодавно смартфони стали ще розумніше, тепер в них додають систему розпізнавання обличчя, щоб девайс одразу впізнав свого власника. Про виникнення, переваги та недоліки новинки знають спеціалісти інтернет-магазину Київстар.

Що таке FaceID

Це новітня система розпізнавання обличчя людин за допомогою камери та спеціальної програми, що аналізує інформацію зображення та видає результат ідентифікації особистості за її виглядом.

FaceID з’явилася у 2015 році, але тоді її ще не встановлювали на смартфони. Минулого року компанії, що випускають смартфони та планшети, спробували надати девайсам більшої безпеки та персоналізації, встановивши систему та звязавши її з селфі та фронтальної камерою. У більшості смартфонів FaceID виконує функції ключа, що розблоковує доступ до екрану та даних смартфона людині, яка призначена власником за її особистим ідентифікатором в системі.

Аби розблокувати смартфон, треба поглянути в камеру та затриматися на 1 секунду. Камера зчитає риси обличчя та розблокує телефон для власника.

В яких смартфонах є FaceID

Звісно, що перші смартфони з системою розпізнавання обличчя з’явилася у флагманських компаній — Samsung, Apple, Huawei та деяких інших. У цих моделях система використовувалася для надання доступу до даних та розблокування екрану. Зараз користувачі із задоволенням смакують новинку року — розпізнавання обличчя для створення селфі моджі.

Надалі технологія перейшла від дорогих смартфонів у більш доступні, а в цьому році експерти прогнозують появу системи FaceID чи не в кожному смартфоні, що вийде на ринок.

“Китайські смартфони з доступною ціною також обладнані розпізнавачем, щоправда не всі моделі, але вибір є. Аби в цьому переконатися, можна переглянути бюджетні моделі смартфонів з розпізнаванням обличчя за посиланням,” — розказали спеціалісти компанії “Київстар”.

Які відгуки лишили користувачі, що спробували FaceID

FaceID в смартфоні - крок до безпеки чи нісенітниця?

Більшості користувачів сподобалася ідея, що скористатися девайсом може лише його власник. Це відкидало такі проблеми, як зберігання даних, особистих повідомлень, фотографій та відео, фінансової інформації, налаштувань та паролів. Тому ідею з розблокування шляхом сканування рис обличчя зустріли оплесками.

Водночас користувачі поскаржилися, що система розпізнавання “жартує” з ними: вони морально готувалися, що сканер обличчя не розпізнає їх з іншим макіяжем або після вечірки, але насправді сканер розпізнавав і давав доступ усім, хто був схожий на власника смартфона! Це загнало в глухий кут близнюків, сестер та братів, що мали схожі риси обличчя.

Скандал почався, коли з’явилася інформація, нібито розблокувати FaceID можна, показавши йому фото власника або відео з його обличчям. Винахідники системи прокоментували це як незначний збій у системі, але розчарування все-таки було не відкинути.

Таким чином, питання щодо FaceID ще не остаточно вирішено — чи потрібна ця функція саме вам, це залежить від ваших уподобань і звичок, але спробувати користуватися системою однозначно варто.

Рекомендуем прочитать

Внутрисезонный турнир нба: плюсы, минусы и проблемы

Партнер

Ирландия голосует против: семья остаётся традиционной

OSHU

Как и когда применять крем для тела?

Партнер